Et stoff som finnes naturlig i brokkoli kan vise seg å være effektivt for å forebygge og behandle blodpropp som kan føre til hjerneslag. Hjerneslag er den nest ledende dødsårsaken på verdensbasis.
Australske forskere testet 23 ulike planteekstrakter for å se hvordan de påvirket blodplatene våre. Blodplater er viktige for å stoppe blødninger, men kan også klumpe seg sammen og danne farlige blodpropper.
Forskerne fant ut at sulforafan (SFN), et stoff som finnes i korsblomstrende grønnsaker som brokkoli, blomkål og brokkolispirer, skilte seg ut som lovende for å hindre blodpropp. SFN har tidligere blitt forsket på for sin potensielle effekt mot kreft og høyt kolesterol.
På molekylnivå så man at SFN reduserte klumpingen av blodplater og forhindret dannelse av blodpropper på en måte som ligner det som skjer i arteriene våre. Dette ser ut til å skje ved å påvirke aktiviteten til et protein kalt PDIA6.
«Broccoli-stoffet kan ikke bare forbedre effekten av blodfortynnende medisiner etter et hjerneslag, men kan også brukes forebyggende hos pasienter med høy risiko for hjerneslag,» sier biomedisinsk forsker Xuyu Liu ved University of Sydney.
Funnene tyder på at SFN bør undersøkes videre som en metode for å redusere risikoen for hjerneslag hos utsatte grupper. SFN finnes jo allerede naturlig i brokkoli, en grønnsak som allerede er kjent for å være bra for hjertehelsen.
SFN kan potensielt også brukes i akutte situasjoner for å minimere skadene på hjernen etter et hjerneslag. I kombinasjon med eksisterende blodfortynnende medisiner (tPA) økte suksessraten for å beskytte hjernevev fra 20 til 60 prosent i museforsøk.
«Det interessante er at dette naturlige stoffet ikke forårsaker blødninger, noe som er en vanlig bivirkning av blodfortynnende midler,» sier Liu.
Forskningen er fortsatt på et tidlig stadium, og det er foreløpig ikke gjort studier på mennesker. Vi vet foreløpig ikke om et brokkolirikt kosthold alene vil være nok til å redusere risikoen for hjerneslag.
Det vi vet er at hjerneslag er et stort helseproblem. Ca. 15 millioner mennesker rammes av hjerneslag årlig, og rundt en tredjedel av disse tilfellene dør. En annen tredjedel får varige funksjonsnedsettelser.
«Vi er veldig spente på å ha isolert et naturlig stoff som kan ha store positive helseeffekter,» sier Liu. «Forskningen vår vil fortsette å se på hvordan slike stoffer fra grønnsaker kan ha gunstig effekt på ulike sykdomsprosesser.»
Studien er publisert i ACS Central Science.