Et nytt klebemerke kan i fremtiden hjelpe mennesker med stemmeforstyrrelser å snakke igjen. P lasteret bruker kunstig intelligens (AI) til å lese av bevegelser i halsmusklene og omgjøre dem til tale, ifølge forskere.
Den lille, elastiske lappen drives kun av muskelbevegelser, avslørte de amerikanske forskerne i en studie publisert i Nature Communications. P lasteret festes på huden og omgjør bevegelsene i strupemusklene til elektriske signaler. Disse signalene blir så oversatt til tale av en maskinlæringsalgoritme.
En høyttaler gjengir deretter setningene personen ønsker å si. Prototypen kan foreløpig kun gjengi forhåndsinnspilte fraser.
Avgjørende for mange er at lappen fungerer uten å registrere vibrasjoner i stemmebåndene. Dette betyr at den kan hjelpe mennesker med skadde stemmebånd å få tilbake talen, forteller hovedforsker Ziyuan Che ved University of California, Los Angeles til AFP.
Studien peker på at nesten en tredjedel av befolkningen opplever minst én stemmeforstyrrelse i løpet av livet. Eksisterende behandlinger for alvorlige stemmeproblemer, som håndholdte elektrolarynkser, kan være «u praktiske, ubehagelige eller invasive», ifølge forskerne.
95 prosent nøyaktighet
Det vanntette lappen er omtrent på størrelse med en stor mynt og veier kun sju gram. Che sammenligner materialet med gummihansker.
For å teste enheten ble åtte frivillige uten stemmeproblemer bedt om både å snakke og hviske fem setninger, inkludert «God Jul», «Jeg elsker deg» eller «Jeg stoler ikke på deg».
De leste opp setningene mens de sto, gikk og løp for å vise at lappen fungerte selv i bevegelse.
Enligt studien tolket enheten det frivillige sa med 95 prosent nøyaktighet.
Noen ord som beveger halsmusklene på en lignende måte kan være vanskelige å skille for lappen, for eksempel «lage» og «Lars».
- Men disse to ordene dukker vanligvis opp i en lengre setning som «Jeg skal lage middag» eller «Hei Lars», legger Che til.
Dette gjør at enheten, som oversetter setninger, ikke bare ord, kan plukke opp sammenhengen.
Che understreker at prototypen fortsatt er flere år unna å potensielt bli tilgjengelig for pasienter. I tillegg må alle setningene som for øyeblikket kan spilles av enheten være forhåndsinnspilte, noe som «begrenser bruken av enheten vår», erkjenner Che.
Men han tror at mer avanserte algoritmer vil tillate lappen å oversette strupemuskelbevegelser «uten behov for å forhåndsinnspillte stemmesignaler».