En ny, omfattende studie viser at tilstander som påvirker nervesystemet – som slag, migrene og demens – nå har passert hjerte- og karsykdommer og blitt den ledende årsaken til sykdom globalt.

Analysen, utført av forskere ved det amerikanske Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), fant at over 3,4 milliarder mennesker – 43 prosent av verdens befolkning – opplevde en nevrologisk lidelse i 2021. Dette er langt høyere enn tidligere antatt.

– Resultatene viser at nervesystemtilstander nå er verdens ledende årsak til sykdomsbyrden totalt, sier hovedstudieforfatter Jaimie Steinmetz ved IHME.

Tilfeller av disse lidelsene har økt med 59 prosent de siste 30 årene, hovedsakelig drevet av en aldrende og voksende befolkning.

Forskerne undersøkte hvordan 37 ulike nevrologiske tilstander påvirket sykdom, funksjonshemming og for tidlig død i 204 land og territorier mellom 1990 og 2021.

Dataene ble brukt til å beregne antall friske leveår tapt på grunn av hver lidelse, målt i år med funksjonshemming (DALY).

Studien fant at over 443 millioner friske leveår gikk tapt globalt på grunn av nervesystemlidelser i 2021, en økning på 18 prosent siden 1990. Justert for alder og befolkningsvekst, falt imidlertid DALY og dødsfall fra disse lidelsene med rundt en tredjedel.

Hjerneslag, tidligere klassifisert som en hjertesykdom, var den klart verste nevrologiske tilstanden, og sto for 160 millioner tapte friske leveår. Den ble fulgt av neonatal encefalopati (hjerneskade hos nyfødte), migrene, demens inkludert Alzheimers sykdom, nervepåvirkning fra diabetes, hjernehinnebetennelse og epilepsi.

Kognitiv svekkelse fra Covid-19 rangerte som nummer 20.

Hovedårsaken til at nervesystemtilstander overtok for hjerte- og karsykdommer skyldes en endring i klassifiseringen fra Verdens helseorganisasjon, som nå fører hjerneslag inn under nevrologi.

Mange av disse lidelsene rammer barn under fem år, noe som gir store tap av friske leveår. Nesten en femtedel av tapte friske leveår skyldes barn, ifølge studien.

Nervesykdommer tar livet av over 11 millioner mennesker årlig, mens hjerte- og karsykdommer fortsatt er dødsårsak nummer én på verdensbasis.

Forskerne etterlyser mer forskning og ressurser for å forebygge, behandle og rehabilitere nevrologiske lidelser, som i stor grad rammer fattigere land.

– Den globale byrden av nevrologiske sykdommer øker raskt, og vil legge enda mer press på helsevesenet i kommende tiår, advarer studiens medforfatter Valery Feigin.

By admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *